1/4/16

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ
Στις  28 Μάρτη 2016 και ώρα 11 πμ  στην ΣΕΠΕ (  Στουρνάρη και πατησιών), διεξήχθη η προγραμματισμένη τριμερής  εργατική διαφορά μετά από την καταγγελία του συνάδελφου Νίκου Στέφου και της Γενικής Ταχυδρομικής. Ο συνάδελφος που είναι μέλος της ΑΠΕΤΤ και του κλαδικού ΣΕΤΤΑ (ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ), κατήγγειλε την λεκτική και σωματική βία που του ασκήθηκε από τον προϊστάμενο-υπεύθυνο στο υποκατάστημα  της Γενικής Ταχυδρομικής στου Ζωγράφου όπου και εργάζεται ως ταχυδιανομέας (οδηγός αυτοκίνητου). 
Πιο αναλυτικά στις 17 Φλεβάρη  ο συνάδελφος μετά το τέλος του 8ωρου και εντός του εργασιακού χώρου καλέστηκε από τον προϊστάμενο, όπου του ανακοίνωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την απόδοσή του επικαλούμενος ότι δεν βγάζει την δουλειά όπως πρέπει καθώς επιστρέφει αδιακίνητα ταχυδρομικά αντικείμενα.
Ο συνάδελφος του απάντησε πως κάνει σωστά την δουλειά του παρά τον μεγάλο αριθμό των ταχυδρομικών αντικειμένων. Ο προϊστάμενος στο ίδιο ύφος απαίτησε από τον συνάδελφο να μην αφήνει αδιακίνητες αποστολές, χωρίς να προσμετρά τις ανεπιτυχείς παραδόσεις (παραδόσεις που δεν πραγματοποιούνται λόγο απουσίας του παραλήπτη) και  λογικά ο συνάδελφος αντέδρασε λογικά μπροστά στο φαινόμενο εντατικοποίησης που απαιτούσε απ αυτόν. Τότε ο προϊστάμενος με φωνές και κινούμενος απειλητικά προς τον συνάδελφο  τον έσπρωξε και αν δεν είχαν μπει στην μέση  οι άλλοι παρόντες  εργαζόμενοι  σίγουρα θα υπήρχε και ο τραυματισμός του συναδέλφου Νίκου Στέφου.
Ο συνάδελφος για το συμβάν ενημέρωσε το κλαδικό ΣΕΤΤΑ, την ΑΠΕΤΤ και τον δικηγόρο
όπου του συνέστησε να καταγγείλει το γεγονός  την επόμενη μέρα στην ΣΕΠΕ ( Στουρνάρη και Πατησίων), όπως και έκανε. Επίσης την ίδια ημέρα το ΣΕΤΤΑ έκανε παρέμβαση στην Γενική Ταχυδρομική Ζωγράφου όπου και συνομίλησε με τον προϊστάμενο του καταστήματος για το συμβάν , ο δε προϊστάμενος απροκάλυπτα και χωρίς καμιά προσπάθεια δικαιολογίας   δεν αρνήθηκε την λεκτική και σωματική βια που άσκησε  στον συνάδελφο , μετά από ερώτηση του ΣΕΤΤΑ.
Ημέρα εργατικής διαφοράς 28 Μάρτη 11 πμ στην ΣΕΠΕ (Στουρνάρη και Πατησίων):
Στην συζήτηση επίλυσης της εργατικής διαφοράς προσήλθαν εκπροσωπώντας την εργοδότρια εταιρία η δικηγόρος και ένα στέλεχος της  , ενώ από την μεριά του εργαζομένου έδωσαν παρόν το κλαδικό ΣΕΤΤΑ  , ο ΣΕΦΚ , η ΑΠΕΤΤ , η Ταξική Πορεία  , η Ανοιχτή  Συνέλευση Εργαζομένων Ανέργων και η Ανοιχτή Λαϊκή  Συνέλευση Περιστερίου .
Η δικηγόρος δήλωσε  αποχή (ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ) και ταυτόχρονα παρευρισκόμενη χωρίς να έχει δικαίωμα όπως και η ίδια δήλωσε καταγραφής στο έντυπο της εργατικής διαφοράς , ενώ από την μεριά του συναδέλφου παρών στην τριμερή δήλωσαν το ΣΕΤΤΑ ,  και ο ΣΕΦΚ  με τους υπόλοιπους(  ΑΠΕΤΤ ,  Ταξική Πορεία ,  Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων Ανέργων και η Ανοιχτή Λαϊκή  Συνέλευση Περιστερίου) να δηλώνουν αλληλέγγυοι και παρευρισκόμενοι  στην τριμερή χωρίς να καταγραφούν στο έντυπο της εργατικής διαφοράς για λόγους καλής θέλησης και για την διευκόλυνση της συζήτησης της εργατικής διαφοράς.
Με το ξεκίνημα της συζήτησης η δικηγόρος της Γενικής Ταχυδρομικής αν και είχε δηλώσει ΑΠΟΧΗ άρχισε να εκφράζει την άποψη της εταιρίας που δεν ήταν άλλη από αυτά που τους είπε κατά λέξη  ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος όταν του ζητήθηκαν διευκρινήσεις για το συμβάν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της δικηγόρου, ο προϊστάμενος εξιστόρησε το συμβάν εντελώς διαφορετικά από αυτά που είχε πει στο ΣΕΤΤΑ κατά την παρέμβασή του την επόμενη μέρα ,  δηλαδή πως δεν έγινε κάτι παραπάνω από έναν λεκτικό καθημερινό επεισόδιο μεταξύ δυο εργαζομένων που συμβαίνει σε όλες τις δουλειές και αυτός δεν είναι λόγος να σέρνεται μια εταιρία στην επιθεώρηση εργασίας.
Έγινε ξεκάθαρο πως η εταιρία έχει  υιοθετήσει την άποψη του ανθρώπου της, ισχυρίστηκε μέσω του δικηγόρου της πως ο συνάδελφος δεν ήταν συνεπής στο ωράριο του αφού όλα αυτά που έγιναν με τον προϊστάμενο ήταν μισή ώρα πριν τελειώσει το ωράριο και έφευγε μισή ώρα πριν το τέλος του 8ώρου του (10.30-18.30)όπως ορίζει η ατομική σύμβαση εργασίας , ενώ ο συνάδελφος εδώ και πολύ καιρό εργάζεται με το ωράριο 00.90 - 17.00 , όπως φυσικά προκύπτει και από την καθημερινή παρουσία του σε αυτές τις ώρες αλλά και από το ηλεκτρονικό μηχάνημα που καταγράφει τις παραδόσεις.
Μάλιστα παράλληλα με τα λεγόμενα της εμφάνισε και την απόφαση του πρωτοδικείου που όριζε και αποφάσιζε την συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων στην Γενική Ταχυδρομική για την εν λόγο απόφαση για την όποια όπως γράφετε και παραπάνω  όχι μόνο καταθέσαν έφεση αλλά πήραν και επείγουσα ημερομηνία  , και στη συνέχεια και σε  δεύτερο χρόνο και μετά το χάσιμο των ασφαλιστικών στην ΣΕΠΕ Νίκαιας  ζήτησαν από τον διάδικο την  ΑΝΑΒΟΛΗ της δικάσιμης ( θα προσθέσουμε εμείς και εντέχνως το έκρυψε από τον επιθεωρητή) . 
Το στέλεχος της εταιρίας ο οποίος ήταν μάρτυρας στα ασφαλιστικά που είχε κάνει η Γενική Ταχυδρομική για την υπόθεση του Αιγάλεω  στα δικαστήρια αυτή την φορά  , βάφτισε ως  ένα τυχαίο γεγονός το συμβάν της λεκτικής και σωματικής βίας του προϊσταμένου απέναντι στον συνάδελφο και έγινε ακόμα πιο εριστικός όταν δήλωσε και ο ίδιος εργαζόμενος και συνάδελφος του συναδέλφου Νίκου Στέφου και στην προσπάθεια του να μας πείσει είπε  πως είναι μέλος του επιχειρησιακού σωματείου της Γενικής Ταχυδρομικής αλλά και του ΣΕΤΤΕΑ το οποίο είναι και ένα άλλο κλαδικό στον χώρο της ταχυμεταφοράς - ταχυδρόμησης κι μάλιστα με την εριστική  προτροπή  - απορία του  πως και  δεν καλέσαμε το ΣΕΤΤΕΑ αλλά το ΣΕΤΤΑ.
Κάτω από την πίεση  της αποστροφής των αλληλέγγυων για τη δικηγόρο που παρά την δηλωμένη αποχή της λειτουργούσε κανονικότατα αλλά και από αυτά που έλεγε το στέλεχος της εταιρίας θέλοντας με την εριστική του στάση να δυναμιτίσει το κλίμα η επιθεώρηση πήρε απόφαση να αποβάλει την δικηγόρο λόγο αποχής και να καταγράφει στο έντυπο της επιθεώρησης εκ νέου η άποψη του συναδέλφου και του κλαδικού ΣΕΤΤΑ και από την μεριά της εργοδοσίας από το στέλεχος της εταιρίας .
Πάλι όμως δεν ήταν  δυνατό να γίνει ούτε και αυτό γιατί το στέλεχος της εταιρίας ήθελε να καταγράφει πως  , η εταιρία θα απαντήσει  με υπόμνημα ενώ θα περιμένει να ακούσει  τι θα δηλώσουν εγγράφως  ο συνάδελφος και το κλαδικό ΣΕΤΤΑ ώστε να απαντήσει  άμεσα  και εκτός υπομνήματος.
Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και είπαμε ότι δεν θα είναι δίκαιο αυτό και περισσότερο σε μια τριμερή που έχει καταγγελθεί βία από τον προϊστάμενο-υπεύθυνο του υποκαταστήματος προς τον εργαζόμενο και απαιτήσαμε από την επιθεώρηση να καταγραφούν όλα αυτά που είχαν δηλωθεί από την μεριά των εκπροσώπων της εργοδοσίας παίρνοντας αρνητική απάντηση ,  έτσι ο επιθεωρητής κατέληξε σε καινούργια ημερομηνία της διαδικασίας της εργατικής διαφοράς που ορίστηκε στις 9 Μάη του 2016 και ώρα 11:30 πμ.
Είμαστε πλέον πεισμένοι πως την τριμερή αυτή δεν ήθελε η εργοδοσία να την κάνει γιατί δεν ήθελε να μπει στην θέση αυτού που θα ζητήσει συγνώμη από τον συνάδελφο , πολύ περισσότερο για αυτό  μας πείθουν τα γεγονότα πως δεν ήρθαν για να τελειώσουν την κατάσταση αυτή αλλά να αφήσουν διάσπαρτες υποψίες στον συνάδελφό μας για το εργασιακό του μέλλον . Απόδειξη είναι ο λόγος και τα πρακτικά από δικαστήρια  (δικαστικές αποφάσεις) που δεν είχαν καμία σχέση με την τριμερή και εμφανίστηκαν από την εργοδοσία και όχι από την δικιά μας πλευρά που θα είχε και έναν λόγο να αποδείξει ότι το γεγονός της βίας που βίωσε  ο συνάδελφος είναι στην λογική να τον ωθήσει σε παραίτηση από την εργασία του και δεν ειπώθηκε καν από εμάς πολύ περισσότερο  να κουβαλάμε αυτά τα δικαστικά  χαρτιά για να το αποδείξουμε.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο συνάδελφος Νίκος Στεφος επανήλθε στην εργασία του μετά από έναν πολύμηνο κινηματικό  αγώνα παλεύοντας να κρατηθούν οι  θέσεις εργασίας  ,ο  ίδιος μισθός και τα  ίδια δικαιώματα μετά την απόφαση της Γενικής Ταχυδρομικής να κλείσει το κατάστημα της ,  Γενική Ταχυδρομική Αιγάλεω ,  στο τέλος του 2012.
Στο πλευρό του στάθηκαν σωματεία , εργατικά σχήματα , αλληλέγγυους φοιτητές , εργαζόμενους , άνεργους και συνελεύσεις γειτονιάς  που δόθηκε και τέλος  δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό και  από τα δικαστήρια.
Από την μεριά μας η λογική μας είναι να μην αφήσουμε τον συνάδελφο στον αέρα και να συνεχίσουμε  ,  παρόλο τις όποιες  δυσκολίες  βάζουν τα αφεντικά , όπως πάντα θα κινηθούμε στην λογική να ανοίξει το θέμα σε όλη την κοινωνία , έτσι ώστε η επόμενη ημερομηνία της εργατικής διαφοράς να μας βρει νικητές.
Ευχαριστούμε τους αλληλέγγυους που για ακόμα μια φορά με ταξικό κριτήριο σήκωσαν τον εργατικό αγώνα ακόμα  λίγο παραπάνω και στάθηκαν πλάι μας.
                                                                                                                                                                                                                                                              Αθήνα 31 Μάρτη 2016
        ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ