14/3/20

Kοροναϊό (ς) ΔΙΑΝΟΜΕΣ…


                                 Kοροναϊό (ς) ΔΙΑΝΟΜΕΣ…                

O γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  κήρυξε την κρίση του κοροναϊού πανδημία, εξηγώντας ότι πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι. Σημείωσε ότι αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και σε περισσότερες χώρες. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανήτης. Μετά την ανακοίνωση του Π.Ο.Ε, η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη προληπτικών μέτρων με την «επιχείρηση Άρτεμις», στο κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημίων, μουσείων, στην απαγόρευση λειτουργίας μεγάλων εμπορικών κέντρων και χώρων μαζικής εστίασης (κέντρα διασκέδασης , εστιατόρια , καφέ).

Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας ενημερώνει με μηνύματα τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης και με το σύνθημα «ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Εμείς σαν εργατικό σχήμα ΑΠΕΤΤ επιλέξαμε να σταθούμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού που μεταξύ άλλων αναφέρει για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού , ότι η οικονομία θα δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και βέβαια να περιοριστούν οι συνέπειές του. Ανέφερε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί λέγοντας: «Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών». «Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. «Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου».

Είναι προφανές πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την συγκατάθεση των εργατοπατέρων είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους, καθώς   δεν επιβάλλει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς , δεν διασφαλίζει τον μισθό  και τις άδειες των εργαζομένων .  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι , εμείς που εργαζόμαστε στον κλάδο της ταχυμεταφοράς –ταχυδρόμησης, που η φύση της εργασίας είναι οι αποστολές εγγράφων και δεμάτων, βρισκόμαστε στο επίκεντρο αυτής της μοχθηρής πανδημίας όπως την αποκαλούν, με την άμεση επαφή με πελάτες, ταχυδρομικά αντικείμενα ,αλλά και στην μεταξύ μας επαφή. Αδιαμφισβήτητο είναι πως οι διανομείς είτε με δίκυκλο ,είτε με αυτοκίνητο είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι στον κοροναϊό,  καθώς δεν μας παρέχονται τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής  και δεν είμαστε σίγουροι ότι ακόμα αν υπάρχουν τέτοια  πόσο βοηθούν στην άμυνα απέναντι στον συγκεκριμένο ιό πρακτικά  στο οκτάωρο της εργασίας μας.
Την ώρα που κυβέρνηση , καθηγητές Ιατρικής και ΜΜΕ μας μιλούν για την ατομική μας ευθύνη απέναντι στον «φονικό» ιό και μας προτρέπουν να «μείνουμε σπίτι» , εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μπαίνουμε στο σπίτι του καθενός για την παράδοση ή την παραλαβή του αντικειμένου , την συναλλαγή με χρήματα όπου χρειαστεί , την ηλεκτρονική υπογραφή στο pda . Είμαστε πιθανοί φορείς της νόσου που θα έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά και εξάπλωσης της, τόσο στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ,στους χώρους δουλειάς αλλά και στους ανυποψίαστους μελλοντικούς πελάτες.


Σαν σχήμα ΑΠΕΤΤ απαιτούμε στα μέτρα που παίρνονται από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το Υπουργείο Εργασίας να συμπεριλάβει και τις εταιρίες Ταχυμεταφοράς-Ταχυδρόμησης και να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας τους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι ,ούτε μισθολογικά , ούτε σαν απώλεια της κανονικής άδειας τους. Απαιτούμε από τα σωματεία επιχειρησιακά και κλαδικά να εξετάσουν αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας.
Την ώρα που Αφεντικά και Κυβέρνηση μιλάνε για τις οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις και την τόνωση τους , εμείς μιλάμε για ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε κάθε βαθμίδα υγειονομικής περίθαλψης, άμεση λειτουργία των ΜΕΘ που μένουν κλειστές , την πραγματική και όχι στα λόγια επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.
- Το τεστ για τον ιό η φαρμακευτική αγωγή  όπως και τα υλικά προφύλαξης  απέναντι στον ιό,  να είναι  δωρεάν.
-Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι  και να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε φαινόμενα αισχροκέρδειας φαρμακοβιομηχανιών και φαρμακείων.
- Άδεια με κανονικές αποδοχές για ευπαθείς ομάδες εργαζομένων που είναι  ευάλωτοι , καμιά αλλαγή της μισθοδοσίας και της κανονικής άδειας για τους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους , όπως και στην  περίπτωση κλεισίματος της επιχείρησης λόγω του ιού.
– Μέτρα υγιεινής σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη του εργοδότη και επίβλεψη από το ΣΕΠΕ και τα σωματεία.
– Να καταργηθεί  η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μην   δηλώνουν ωράρια και υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ
– Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και για τους μισθωτούς, όχι μόνο για τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού σε εργαζόμενους-άνεργους.
– Μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, περίθαλψης και εργασίας.

…ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.
                                                                                                       
                                                                                                                                Αθήνα 13 Μάρτη 2020
                     
                 

                    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ