11/4/13

Η SPEEDEX ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ;


Η SPEEDEX  ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ;
                                                                                  
                                                                   Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς
                                                                   χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς.
                                                                                                  Κώστας Βάρναλης
                                                   
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μετά την τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας SPEEDEX για παράταση ισχύος του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, μάλιστα  δηλώνοντας, μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας, πιστεύουμε  ότι πρέπει να κάνουμε το δικό μας απολογισμό.
Η εταιρεία εκτιμώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 3/2 του σωματείου (ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ), μεταφράζοντάς την ως αδυναμία, βάζει ξανά σε εφαρμογή το σχέδιό της. Ξεκίνησε με τον ήπιο τρόπο της εθελουσίας εξόδου (με δικαίωμα επιδόματος ανεργίας, δεν ξέρουμε πως γίνεται αυτό) γιατί όπως φαίνεται λεφτά υπάρχουν, τη μείωση της προκαταβολής του μισθού στο 30% (από 60% που ήταν), μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου της, που δεν είναι κανένας άλλος από τη μείωση των μισθών και την προσαρμογή τους στα νέα εργασιακά δεδομένα (δουλειά με 400 ευρώ), δηλαδή στη μείωση του μισθολογικού κόστους (απαξίωση της εργασίας μας), ώστε να έχουν κέρδη ακόμα και μέσα στην «κρίση» του καπιταλισμού, κάτι που θα φέρει τη σταδιακή, αλλά σίγουρη εξαθλίωσή μας.
Η εταιρεία πριν ακόμα καλά-καλά αρχίσει ο «διάλογος» τον πέταξε στα σκουπίδια και μας έδειξε τα δόντια της, πράγμα που δεν άργησε να επιβεβαιώσει τη δική μας άποψη για αυτή τη διαπραγμάτευση όπως αναφέρουμε σε κείμενό μας, αλλά όπως και εκφράστηκε από μέλος του σχήματός μας και στη Γενική Συνέλευση.
Η άποψη – πρόταση της ΑΠΕΤΤ ήταν ότι θα έπρεπε να προχωρούσαμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μοχλό πίεσης, ενισχύοντας έτσι τη θέση μας σε αυτόν το «διάλογο» με τα αφεντικά της SPEEDEX, άποψη η οποία δεν έπεισε τους συνάδελφους. Άποψη που αργότερα και όχι δημόσια και ανοιχτά μέσα στη Γενική Συνέλευσηχαρακτηρίστηκε ως «προβοκατόρικη» από κάποιους, θεωρώντας  ότι τρόμαξε, ότι  λειτούργησε αρνητικά επηρεάζοντας την απόφαση των συναδέλφων, κάνοντάς τους να υπερψηφίσουν την πρόταση της διοίκησης του σωματείου. Εμείς σε όλους αυτούς απαντάμε ότι τρόμος είναι να σου λέει το σωματείο ότι έτσι είναι η κατάσταση. Να καλεί τον κόσμο στις 31/3 ώστε να ψηφίσει τη δική του πρόταση για μείωση 7,5% , έναντι του 9% που ζητά η εταιρεία  και να μην βάζει στην ψηφοφορία και την άλλη πρόταση που τέθηκε για καμιά μείωση-καμιά απόλυση και απάντηση με δυναμικές κινητοποιήσεις. Τρόμος είναι η δημοκρατία που διδάσκει το Δ/Σ του σωματείου βάζοντας την πρόταση του αφεντικού, η οποία πήρε και μία ψήφο!!! Τρόμος είναι να σου ζητά εξουσιοδότηση στη λογική της ανάθεσης και όχι του αγώνα. ΤΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (με παγωμένες τριετίες) από την εταιρεία λίγο πριν την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας και στις παράλληλες ¨διαπραγματεύσεις¨ που θεωρητικά θα συνεχίζονταν, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ.
Πιστεύουμε ότι το Δ/Σ του σωματείου πρέπει να απαντήσει άμεσα σε αυτή την πρακτική της εταιρείας, που όπως φαίνεται δεν σεβάστηκε από την αρχή αυτό τον διάλογο και προχώρησε στις εθελούσιες, στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής, δηλαδή του οικογενειακού προγραμματισμού μας και καταλήγοντας στην καταγγελία της σύμβασης μέχρι τώρα .
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με το όχι των συναδέλφων από τη Γενική Συνέλευση στις 31/3, καλούμε το Δ/Σ να κάνει πράξεις αυτά που γράφει στα κείμενά του, περί δυναμικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, με αποτέλεσμα την τήρηση της σύμβασης και  την συνέχειά της ως έχει,  χωρίς να χάσουμε σε οικονομικό επίπεδο αλλά και συναδέλφους από απολύσεις.
Στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν δημιουργήσει κράτος και αφεντικά για την «ανάπτυξη» του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου καταργούν εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που έχουν κερδηθεί με αγώνες, τρομοκρατούν και εκβιάζουν με την ανεργία, ξεπουλάνε κοινωνικά αγαθά, επιστρατεύουν απεργίες, συλλαμβάνουν συνδικαλιστές και όσους αντιστέκονται με σκοπό το φόβο και την υποταγή. Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ο δρόμος της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Τίποτα να μην τους χαρίσουμε από τη ζωή μας και από τη ζωή των παιδιών μας. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ. 
ü ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ü ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
ü ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ                                                                          
                                                                                                                  
                                                                                                              Αθήνα  10 Απρίλη  2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ -ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ