27/4/17

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017, ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  2017,  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Τις  συνέπειες της καπιταλιστικής επίθεσης τις  ζούμε έντονα στο πετσί μας ως εργαζόμενοι , άνεργοι , συνταξιούχοι , φοιτητές ,  το καπιταλιστικό σύστημα μέσω των τραπεζών και των αφεντικών   υλοποιεί την  αναδιάρθρωση του κουνώντας   το δάχτυλο του   πως οι δήθεν  παλιές  ημέρες τις ¨ευημερίας¨  έχουν τελειώσει και τα κεφάλια πρέπει να μπουν μέσα.
Είναι εδώ  με υπόσταση , δεν είναι πλέον φωνές κάποιον γραφικών , δεν είναι φωνές κάποιον που είναι περίεργοι και οι τρελοί του χωριού και μιλούσαν ότι αυτός είναι ο καπιταλισμός . Πλέον και αφού τα αφεντικά   κατάφεραν να κοιμίσουν και να ρημάξουν την αξιοπρέπεια της εργατικής τάξης μπολιάζοντάς την με life style φαντασιώσεις , με την φαντασίωση της δήθεν «μεγάλης ζωής» , του βολέματος και του ¨λόγος δεν μας πέφτει¨ για το τι γίνεται γύρω μας, αυγάτιζε τα   κέρδη του υλικά και θεσμικά , τώρα έρχονται  να μας πούνε ότι φταίμε εμείς για όλο αυτό το σκηνικό και πρέπει να πληρώσουμε το λογαριασμό.
Μέσα σε αυτά τα τελευταία  7 χρόνια μνημονίων  ο τόπος και η εργατική τάξη έγινε πειραματικό εργαστήριο προς τέρψη των αφεντικών , όλα αυτά τα χρόνια η αφαίμαξη της εργατικής τάξης άλλαξε μορφή , έγινε στυγνή και στεγνή χωρίς την πλαστή «χαρά» της δήθεν ευμάρειας  , ο καπιταλισμός μέσα από την δική του κρίση και την αναδιάρθρωση που κάνει βρήκε και συνεχίζει να  βρίσκει εκείνα τα εργαλεία που θα αποδομεί την εργατική τάξη και  θα την κάνει μέρα με την μέρα να μετακινείται ακόμα πιο μακριά από την φυσική της θέση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις  εθνικιστικές και «πατριωτικές» κορώνες,  την  επιστροφή του φασισμού και του ρατσισμού και τους  πολέμους   που δημιουργεί ο καπιταλισμός – ιμπεριαλισμός  σε νευραλγικά σημεία της γης προς όφελος του. Αυτό δεν είναι αποκομμένη εικόνα από αυτό που ζούμε στην μίζερη καθημερινή  πραγματικότητα που μας σερβίρουν τα αφεντικά στο όνομα μιας νέας ευμάρειας και ανάπτυξης που βέβαια δεν μας λένε  ποιους θα ωφελήσει.    .
Η καθημερινότητα  όσο και αν θέλει μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης  να την αποφύγει με έναν σεχταριστικό τρόπο, μιλάει για   αυτοκτονίες συνάνθρωπων μας , με την ανεργία , με την  ανασφάλιστη εργασία, τα ¨εργατικά ατυχήματα¨ στα εργασιακά κάτεργα , με τις δουλεμπορικές εταιρίες σε ρόλο νταβατζή,  με τους μισθούς πείνας , τις ελαστικές σχέσεις εργασίας , την εντατικοποίηση της εργασίας. Με τις κουτσουρεμένες συντάξεις πείνας,  την υποβαθμισμένη και απαξιωμένη «δημόσια»  παιδεία  και υγεία και τις ανύπαρκτες πραγματικές κοινωνικές δομές. Όλα τα παραπάνω οδηγούν  στην υποβάθμιση της ζωής και της προσωπικότητας του εργάτη – εργαζόμενου μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Μας βρίσκει σε μια γενικευμένη – εναρμονισμένη κρατική και εργοδοτική  καταστολή σε όποιο επίπεδο  και να κινείται , μας βρίσκει στο τέλος εποχής των Συλλογικών Συμβάσεων ή την αποδόμηση αυτών, που  πλέον δεν είναι όπλο του εργάτη – εργαζόμενου, αλλά του  κάθε λογής αφεντικού.  Όσο όλα τα παραπάνω  θα συνεχίζονται ως μια κατάσταση συνήθειας  και θα πατάνε στον σεχταρισμό του ¨δεν είδα δεν άκουσα , την δουλίτσα μας να έχουμε¨   από την μεριά της εργατικής τάξης,  τόσο θα συνεχίζει  ο καπιταλισμός να τελειώνει από το βραχνά  των  κεκτημένων  που κερδήθηκαν από την τάξη μας μέσα από την φωτιά και το σίδηρο.
Η  φετινή πρωτομαγιά μας βρίσκει ξανά  με την κυβέρνηση   που δηλώνει ¨Αριστερά¨ , είναι αλήθεια  πως το κόλπο ήταν καλά στημένο , το καπιταλιστικό σύστημα και τα αφεντικά έψαχναν εκείνη την εφεδρεία  που θα αποσυμπίεζε την μαζεμένη  σιωπηλή και μη οργή του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας που μοχθεί.
Τελικά η εφεδρεία βρέθηκε στην δήθεν αριστερή κυβέρνηση του σύριζα.  Η  κυβέρνηση της  ¨αριστεράς¨ μιας ¨αριστεράς¨ που διαβουλεύεται με τους ¨εταίρους ¨ - δανειστές!!!  – δυνάστες του τόπου  και της τάξης μας θα πούμε εμείς -  σε εσωτερικό και εξωτερικό και πρόθυμα εκτελεί κάθε προσταγή τους εδώ και δυο χρόνια  υλοποιώντας πλέον  και το   τέταρτο μνημόνιο . Μέσα από το στόμα του πρωθυπουργού το καπιταλιστικό  σύστημα  μας πετάει το γάντι και μας λέει πως έχει κάθε νομιμοποίηση να  κάνει ότι γουστάρει προς όφελος του, το πάτημά του ¨ δεν υπάρχουν αντιδράσεις όπως αυτές του 2011 και πως ο κόσμος ξέρει ότι είναι για το καλό του¨.
Η φετινή ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ πρωτομαγιά πέρα όλων των άλλων πρέπει να είναι η απάντηση και σε αυτό το ψεύτικο ισχυρισμό. Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους … 
Εμείς λέγαμε και  λέμε πως καμιά κυβέρνηση δεν θα μας λύσει τα προβλήματά μας αν εμείς μένουμε απαθείς και μη ενεργοί  απέναντι σε αυτά , είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και αποδεικνύεται και σήμερα με την σημερινή κυβέρνηση, πως με την ανάθεση  και την ¨εντολή¨ διαχείρισης του καπιταλισμού τίποτα δεν έχει κερδηθεί για την εργατική τάξη  και σίγουρα ο καπιταλισμός σαν κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει ¨ανθρώπινος¨ γιατί από την φύση του είναι καταστροφικός. Οι εργατικοί συνάμα με τους κοινωνικούς  αγώνες και τα αποτελέσματά τους  είναι αυτά  που θα καθορίζουν σε καθημερινή βάση την επόμενη μέρα της τάξης μας και  το μέλλον αυτής  . 

Συναδέλφισσες ,συνάδελφοι
Στον κλάδο της ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ τα αφεντικά εναρμονισμένα στη γραμμή της τάξης τους , με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, συμμετέχουν στη δημιουργία του εργασιακού μεσαίωνα και της δικής μας φτωχοποίησης-εξαθλίωσης. Η γενικευμένη  εντατικοποίηση μέσα από την αύξηση της εργασίας , η ηλεκτρονική διεκπεραίωση  των αποστολών  με πρόσχημα την καλύτερη ενημέρωση του πελάτη και την δήθεν ευκολία για τον διανομέα αλλά και για όσους εμπλέκονται  και η  έλλειψη προσωπικού  έχουν ως αποτέλεσμα τα  συνεχείς «εργατικά ατυχήματα» , τέλος  οι εργασιακοί χώροι με ανύπαρκτη  ασφάλεια και υγιεινή,  αλλά με ηλεκτρονική επιτήρηση (κάμερες) είναι η συνέχεια της αποθράσυνσης των αφεντικών.
Επίσης η  απουσία ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ  -στα μέτρα του να ζούμε αξιοπρεπώς και όχι να επιβιώνουμε και σίγουρα όχι για κομματικούς σκοπούς -   με συνειδητή επιλογή των ξεπουλημένων εργατοπατέρων που υπογράφουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, με  μειώσεις μισθών και νέα ήθη όπως αυτά της μισθολογικής πληρωμής με κουπόνια , του ¨μερίσματος¨ των κερδών της ¨εταιρίας¨ με κουπόνια ,  της αποδοχής της ενοικιαζόμενης εργασίας ,  την  υπονόμευση  δώρων  και την  πληρωμή της άδειας.  Ωστόσο υπάρχουν και οι λεγόμενες ¨σιωπηλές¨ νόρμες , συνάδελφοι να κάνουν τα πάντα, όποτε και όπου προκύψει,   συνάδελφοι που πληρώνονται τις υπερωρίες και την υπερεργασία  τους  με κουπόνια. Άγραφοι μονομερείς κανονισμοί εργασίας από τα αφεντικά  προς όφελος τους και μόνο , το ¨σπάσιμο¨ της εργασίας   σε καταστήματα των εταιρειών που είναι κάτεργα και θέλουν να τα ονομάζουν ¨franchise¨  αποκομίζοντας κέρδος, αλλά και αυριανές εργασιακές συνθήκες προς όφελος τους , είναι καταστάσεις που απαιτούν τα αφεντικά και υλοποιούν πρόθυμα οι εργατοπατέρες του κλάδου.       
Είμαστε σίγουροι σαν εργαζόμενοι αλλά και σαν εργασιακό σχήμα  πως η  επόμενη  κίνηση των αφεντικών της ταχυμεταφοράς –ταχυδρόμησης  θα είναι να φέρουν και να βάλουν σε λειτουργία το λεγόμενο ¨περίγραμμα ¨εργασίας , μια ας πούμε μαύρη βίβλος που θα βάζει γραμμές για το πώς θα πρέπει  να λειτουργούν οι εργαζόμενοι , κανονισμοί που θα έχουν ως αντικείμενο μόνο τις υποχρεώσεις των εργαζομένων , χωρίς δικαιώματα και που θα συνθέτουν το πάζλ όλων των δυσμενών καταστάσεων που αναφέραμε πιο πάνω. Ένα πακέτο κανονισμών που έχει  την συναίνεση  και την συμβολή   εργατοπατέρων της ταχυμεταφοράς – ταχυδρόμησης χωρίς καν να έχουν ενημερώσει και να έχουν πάρει την άδεια από τους εργαζόμενους.
Εμείς λέμε πως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ξεπουλημένη συνδικαλιστική – κομματική γραφειοκρατία, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το κάθε κοινοβουλευτικό ¨Κόμμα της εργατικής τάξης¨. Η πρόταση μας είναι πως πρέπει να βρεθούμε , να μοιραστούμε τους φόβους μας και τις αγωνίες μας για το αύριο και μέσα από αυτό να προχωρήσουμε  σε ένα κοινό δρόμο χωρίς πίσω γυρίσματα και αμήχανες λογικές , βάζοντας στόχο τα δικά μας θέλω και τα δικά μας προστάγματα για ζωή και όχι για επιβίωση.


ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ


                                                                                                          Αθήνα 27 Απρίλη 2017

Προσθήκη λεζάντας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ