21/2/17

Ψήφισμα αλληλεγγύης σε απολυμένο συνάδελφο από την ACS Ζωγράφου

Ψήφισμα αλληλεγγύης σε απολυμένο συνάδελφο από την ACS Ζωγράφου

>> παράσταση διαμαρτυρίας στις 22 Φλεβάρη στις 9.30πμ στην Επιθεώρηση Εργασίας (Πατησίων 37),  για την άμεση επιστροφή του Ευθύμη Καρκανιά στην εργασία του

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου − Χάρτου − Ψηφιακών Μέσων Αττικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον συνάδελφο Ευθύμη Καρκανιά, μέλος της ΑΠΕΤΤ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ), που απολύθηκε για δεύτερη φορά (!) παράνομα και εκδικητικά από την ACS Ζωγράφου.
Ο συνάδελφος δούλευε στην εταιρία ACS από το 2006, στο ίδιο κατάστημα, και ήταν συνεπής σε όλα τα εργασιακά του καθήκοντα. Το μεγάλο του όμως «μειονέκτημα» -ασυγχώρητο για την εργοδοσία- είναι ότι όλα αυτά τα 10 χρόνια ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και συμμετείχε σε όλες τις απεργίες υπερασπίζοντας τα εργατικά δικαιώματα του ίδιου και των συναδέλφων του.
Είναι χαρακτηριστικό για την ασυδοσία με την οποία λειτουργεί η εταιρεία ότι και η πρώτη απόλυση το 2009 είχε γίνει για την ίδια αιτία, επενδυμένη με μια σαθρή αιτιολογία η οποία κατέρρευσε και στην Επιθεώρηση Εργασίας και σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων και στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο!
Ωστόσο, και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου το 2013, ο συνάδελφος επέστρεψε στη δουλειά του μόνο μετά την εκδήλωση και την έμπρακτη συμπαράσταση δεκάδων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων, λαϊκών συνελεύσεων κλπ, καθώς η εργοδοσία κωλυσιεργούσε και αρνούνταν πεισματικά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η απόφαση του Εφετείου ήταν σημαντική γιατί, εκτός από τα δεδουλευμένα και την επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία του, ξεκαθάριζε και το «θολό» τοπίο στη λειτουργία των καταστημάτων-πρακτορείων «franchise», όπως σκόπιμα τα ονομάζουν οι εργοδότες της Ταχυμεταφοράς-Ταχυδρόμησης, για να υπεκφεύγουν από την υποχρέωσή τους να σέβονται τα εργατικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, στην απόφαση καθοριζόταν ότι η υπαλληλική ιδιότητα των ταχυδιανομέων, οι εργασιακές σχέσεις και ο μισθός θα πρέπει να είναι ίδια με αυτά που ισχύουν στην εταιρία που κατέχει τη Γενική Άδεια και δεν μπορούν να παραβιάζονται κατά το δοκούν ή κατά την επιθυμία του κάθε εργοδότη.
Για όλους εμάς που αντιπαλέψαμε την άδικη και καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου το 2013 ήταν σαφές πως η εργοδοσία θα επανερχόταν εκδικητικά, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2016 με παρόμοιες γελοίες προφορικές δικαιολογίες, όπως και στην προηγούμενη προσπάθεια απόλυσης.
Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τον συνάδελφο απέναντι στη νέα επίθεση που δέχεται από την εργοδοσία, όπως αγωνιζόμαστε συνολικά ενάντια σε κάθε φαινόμενο εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Καταγγέλλουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ απόλυση του συναδέλφου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επιστροφή του στη δουλειά.