22/1/17

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΟΣΜΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ

                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Στις 15 Σεπτέμβρη η εταιρία Σπηντεξ καταγγέλλει την σύμβαση εργασίας (απόλυση) του συναδέλφου Οσμάν  , μετανάστη με συνεχή συνδικαλιστική δράση που εργάζεται στην εταιρία επί 12 χρόνια.
Το αίτιο της απόλυσης του συνάδελφου ,όπως του ανακοινώθηκε προφορικά είναι η ¨κατάχρηση προσωπικών δεδομένων¨ πελάτισσας, μετά από τηλεφωνική καταγγελία  και μετέπειτα γραπτής κάτω από την προτροπή του Διευθυντή ανθρωπίνου δυναμικού της Σπηντεξ, της  ιδίας στην εταιρία Σπηντεξ.
Στις 6 Σεπτέμβρη και ενώ εκτελούσε τα εργασιακά του καθήκοντα , κλήθηκε από τον προϊστάμενο του στη 1:00 μμ να επιστρέψει στο κατάστημα, να παραδώσει τα ταχυδρομικά αντικείμενα και να ανεβεί στα κεντρικά της εταιρίας, συγκεκριμένα στο γραφείο του Διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας Σπηντεξ  για θέμα που τον αφορά. 
Εκεί πληροφορήθηκε για την καταγγελία της πελάτισσας ,  η οποία ήταν μια κόλλα Α4 με την φωτογραφία του συναδέλφου (μέσω της εφαρμογής what's up από το εταιρικό  smartphone)  , την ώρα της  κλήσης (12:02)  και την έγγραφη καταγγελία αναφορά πως ο συνάδελφος Οσμάν ενοχλούσε την καταγγέλλουσα μέσα από την χρήση των προσωπικών της δεδομένων (αριθμό τηλεφώνου) . Μέχρι και σήμερα η καταγγελία αυτή δεν έχει έρθει στα χέρια του συνάδελφου Οσμάν όσες και φορές να έχει ζητηθεί από την εταιρία η οποία υποχρεούται να του την δώσει καθώς ο συνάδελφος  έχει κάθε έννομο συμφέρον για να την χρησιμοποιήσει  με κάθε πρόσφορο τρόπο, αυτό και αν δεν μας βάζει σε σκέψεις...
Περίεργο είναι, παρά την ¨αντιεπαγγελματική συμπεριφορά¨ και ¨παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων¨   που επικαλέστηκε στο Υπουργείο (χωρίς να υπάρχει κανονισμός εργασίας) ,στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) η εταιρία δεν βάζει καμιά αιτιολογία  που θα τις έδινε το «δικαίωμα» να απολύσει των συνάδελφο Οσμάν  χωρίς αποζημίωση.
Αξιοπερίεργο σε εμάς είναι, πως  μια εταιρία σοβαρή που θέλει να διαφυλάξει την φήμη της και τα συμφέροντα της ,που έγινε δέκτης  μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας και αποτέλεσε τον λόγο απόλυσης του Οσμάν , συνέχισε να απασχολεί τον συνάδελφο στον ίδιο τομέα (δρομολόγιο)  μια μέρα πριν την απόλυσή του.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν  πως ο συνάδελφος Οσμάν απολύθηκε από την εταιρία με ένα σαθρό υπόβαθρο καταγγελιών και υποθέσεων  μέσα από στησίματα και σπέκουλα στο όνομα του,   οι οποίες  έδωσαν τα μπόσικα στην εταιρία Σπηντεξ να στήσει ένα εργατοδικείο , να βγάλει μια απόφαση απέναντι στον  εργαζόμενο και συνάδελφό μας , μετανάστη και συνδικαλιστή   που δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Έτσι θεώρησε πως μπορεί να κάνει  ¨νόμο¨  σε όποιον εργαζόμενο που για τους λόγους της  δεν τον θέλει, να τον απολύει με δήθεν ποινικά κολάσιμες πράξεις και μη συμβατικές επαγγελματικές υποχρεώσεις ως αιτίες .
Είναι φανερό πως έψαχνε από καιρό να βρει μια τέτοια ευκαιρία αφού με το παραμικρό βήξιμο του όποιου πελάτη - καταγγελία- ,  η εταιρία με μπροστάρη των τελευταίο διευθυντή ανθρωπίνου δυναμικού καθιέρωσε να   καλεί τον εργαζόμενο που δήθεν έκανε ¨λάθος¨ ή ¨δεν φέρθηκε σωστά στον πελάτη¨  σε ανύποπτο χρόνο , χωρίς έγγραφη κλήση , χωρίς να ξέρει ο εργαζόμενος το θέμα της κλήσης και το κυριότερο με άμεση παρουσίαση του για να δώσει εξηγήσεις.
Με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταλαβαίνουμε εμείς είναι πως  θέλει να δημιουργήσει πανικό ανάμεσα στους εργαζόμενους  , θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να είναι πειθήνιοι  απέναντι στις όποιες ορέξεις των πελατών αλλά και της ίδιας της εταιρίας .
Αφού η εντατικοποίηση , οι κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας  , η έλλειψη σε εργατικό προσωπικό , με την καθήλωση των μισθών   σε μια περίοδο που η Σπηντεξ αυξάνει μέρα με την μέρα την ποσότητα των ταχυδρομικών  αντικειμένων είναι διαστάσεις που από μόνες τους μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες απαιτήσεων από τους εργαζόμενους μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις, τι το καλύτερο να φυλάξει τα κερδισμένα με τον φόβο και τον τρόμο των εργαζομένων.
Μάλιστα δεν τους έφτανε μόνο αυτό αλλά το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα , δηλώνει η εταιρία    πως ο συνάδελφος ούτε στην διακίνηση στο κέντρο διαλογής της Σπηντεξ   πλέον χωρά γιατί δεν τον θέλουν οι εργαζόμενοι - ούτε ο συνάδελφος Οσμάν  το θέλει αυτό και το έχει απορρίψει  , έτσι και αλλιώς  - και όταν κατάλαβαν ότι είναι αμετακίνητος στην θέση του  δηλαδή να γυρίσει στην εργασία του  , άρχισαν να βγάζουν βρώμες τα παπαγαλάκια πως τάχα ζητούσε χρήματα   αν υπάρχει κάτι διαφορετικό  και μας διαφεύγει  ας γραφτεί  και ας αφήσουν τον κοπανιστό αέρα  , να λοιπόν και το διαίρει και βασίλευε. 
 Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους σε σειρήνες που μιλάν για τον όποιο κακό συνάδελφο Οσμάν , να κόψουν το δικαίωμα της εταιρίας να μιλά αυτή για αυτούς και τι αισθήματα συναδελφικά και μη  - αν θέλετε -  τρέφουν για τον όποιον Οσμάν και να πάρουν μέρος  στα καλέσματα που θα γίνουν από το  κλαδικό (ΣΕΤΤΑ) στις επόμενες μέρες .
Καλούμε σωματεία , εργατικά σχήματα κάθε αγωνιστή με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.
Ο αγώνας συνεχίζεται...

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Οσμάν χωρίς καμιά αλλαγή , πόστου , δρομολογίου και μισθού , χωρίς να αποδώσει την αποζημίωση

-Την έγγραφη κλήση  της εταιρίας προς τους εργαζομένους που θα αναγράφεται ξεκάθαρα , το θέμα που καλούνται, με τρεις μέρες καταληκτική ημερομηνία συνάντησης από την κοινοποίηση και με όποιο συνδικαλιστικό εκπρόσωπο επιθυμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και δικηγόρο , μέχρι να συμφωνηθεί κανονισμός εργασίας.

-Άμεσες προσλήψεις με εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

-Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας

-Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας

                                                                    Αθήνα 21 Γενάρη 2017

Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά - Ταχυδρόμηση