26/10/16

Επειδή για την ΑΠΕΤΤ μια απόλυση είναι σκέτο απόλυση και όχι άδικη ή δίκαιη...

¨Ποιος είναι ισοβίτης στο σκοτάδι ποιος αλαφιάζει δίχως πληρωμή;
 Ποιος σκύβει στους αφέντες το κεφάλι και ποιος τα βράδια κλαίει σαν παιδί;
 Ποιος ονειρεύεται πως κάποιοι άλλοι βγαίνουν και κάνουν πρώτοι την αρχή;
   Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει μουγκαθεί.¨
 
Επειδή για την ΑΠΕΤΤ  μια απόλυση είναι σκέτο απόλυση και όχι άδικη ή δίκαιη...
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ  ΟΣΜΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ....

Σαν σχήμα (ΑΠΕΤΤ)  μας ζητήθηκε να βγάλουμε κείμενα καταγγελίας-ψήφισμα αλληλεγγύης για ένα θέμα που δεν γνωρίζαμε , δεν μας ζητήθηκε καμιά άποψη μέχρι και την μέρα της απόλυσης του συναδέλφου Οσμαν  αλλά και μετά από αυτή και το κυριότερο δεν ξέρουμε και συνεχίζουμε να μην ξέρουμε  τι έχει  γίνει στο ενδιάμεσο των ημερομηνιών από 6 έως και 16 Σεπτέμβρη (ημερομηνίες που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις όλων των <<αλληλέγγυων>> σωματείων).

Ακόμα και σήμερα μετά από τόσες μέρες  δεν γνωρίζουμε με κάποια ανακοίνωση που κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να είχε βγει - αν έχει βγει και κάνουμε λάθος να μας το πείτε -  από τα εμπλεκόμενα σωματεία, κλαδικό,  ή ακόμα και από  τα πρόσωπα του  ΔΣ του σωματείου SPEEDEX   που πήραν μέρος στην στάση εργασίας τι έγινε και πώς θα προχωρήσουν ώστε ο συνάδελφος Οσμάν να γυρίσει στο πόστο  που ήταν.
Για αντικειμενικούς λόγους  που θα εξηγήσουμε παρακάτω δεν πήραμε θέση αφού το γεγονός της απόλυσης του συνάδελφου Οσμάν, μας  έγινε γνωστό (όπως και σε όλους τους συνάδελφους)  μέσα από την ανακοίνωση της ΕΚΕ στις 16 Σεπτέμβρη.   

Φυσικά μέσα σε αυτές τις ενημερώσεις-ανακοινώσεις-ψηφίσματα που ακολούθησαν από σωματεία του κλάδου, τις οποίες διαβάσαμε με πολύ προσοχή σταχυολογούμε κάποια πράγματα που μας έκαναν εντύπωση...

Να πούμε από "λάθος- παράλειψη-απειρία", κανένα απ΄ όλα τα "θεσμικά" όργανα δεν προέτρεψε τον συνάδελφο να κινηθεί αρχικά σύμφωνα με τον "κανόνα" που πάντα επικαλούνται...
Και εξηγούμαστε, η εργοδότρια εταιρία ποτέ δεν έδωσε στον συνάδελφο Οσμάν έγγραφη κλήση-πρόσκληση προς "απολογία" για την δήθεν  αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που επικαλείται (σύμφωνα απ΄ όσα γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις), έτσι ώστε να  ενημερωθεί ο δικηγόρος του συνάδελφου και  να έρθει σε επαφή με το δικηγορικό τμήμα της εταιρίας, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική του παρουσία σ έναν χώρο που εξουσιάζεται από τα αφεντικά και τους αυλοκόλακες.

Το κάλεσμα έγινε τηλεφωνικά και μάλιστα στην συνάντηση η ¨καταγγελία¨ που είχε γίνει δεν δόθηκε σε αντίτυπο στον συνάδελφο Οσμάν , αλλά του ζητήθηκε να πάρει θέση - ¨απολογία¨ γι αυτή.
Η ¨καταγγελία¨ που έγινε στην εταιρία ενάντια στο πρόσωπο του συναδέλφου Οσμάν  φυσικά και  είναι βαριά από αυτά που διαβάσαμε μέσα από τις ανακοινώσεις των σωματείων , έτσι ο Οσμάν έγινε κατηγορούμενος σε ένα ιδιότυπο δικαστήριο που δικαστές ήταν η εταιρεία. 
Εμείς ρωτάμε την εταιρεία , αν γίνει μια τέτοιου είδους καταγγελία από συνάδελφο ή συναδέλφισσα  στην εταιρία  για πελάτη της ,η εταιρεία θα ¨κόψει¨ τον πελάτη της ; ρητορική φυσικά η ερώτηση μας προς την εταιρεία , αλλά  τα ¨προηγούμενα καταστάσεων¨  που φτιάχνονται... διαβάζονται και από την ανάποδη .

Για έναν λόγο σαν αυτό  που επικαλείται η εταιρία,  δηλαδή κάτι εντελώς ανυπόστατο δηλαδή μιας καταγγελίας  , και μάλιστα  «μοιράζοντας δικαιοσύνη» για εμάς αποτελεί και θα  αποτελέσει παράδειγμα για απολύσεις από όλα τα αφεντικά του κλάδου στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο.
Άρα φαίνεται ξεκάθαρα πως  η όλη διαδικασία δεν έχει να κάνει με τον συνάδελφο Οσμάν μόνο και σαν υποκείμενο  , αλλά και με το συλλογικό ,   αυτό και μόνο θα έπρεπε να  βάλει τα εμπλεκόμενα σωματεία  σε μια εγρήγορση . 

Αντί να χάνουν χρόνο, αντί να αναλώνονται σε ανούσιες και κούφιες   ανακοινώσεις-κοκορομαχίες που ο καθένας έγραφε το μακρύ και το κοντό του, αντί να παίζουν με όρους κλειστούς όπως  την μη ανακοίνωση του περιστατικού στους συναδέλφους , την μη πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης  , την μη κοινοποίηση του περιστατικού  και σε άλλους χώρους εργασίας , το όλο αποστειρωμένο χρονικό διάστημα που πέρασε με συνομιλίες αφεντικών και εργατοπατέρων.
 
Την  κλειστή  τριμερή στο υπουργείο εργασίας χωρίς να υπάρχει στάση εργασίας ώστε να πιεσθεί το υπουργείο αλλά και τα αφεντικά ,  την κατά λόγο στάση εργασίας και μάλιστα σε λάθος τόπο και ώρα  ,  μιας και τα ταχυδρομικά αντικείμενα ήταν μοιρασμένα στα καταστήματα  , μέχρι και την μη ανακοίνωση αποτελεσμάτων μας βάζει σε σκέψεις πως ο καθένας από τους εμπλεκόμενους  κοίταξε τα βολέματα του.

Σε μέλος μας του κοινοποιήθηκε η στάση εργασίας το απόγευμα της προηγούμενης μέρας αυτής  από μέλος της ΕΚΕ , το σχήμα πήρε απόφαση να μην μπει στην διαδικασία στάσης , όχι για θεσμικούς λόγους ( βλέπε μη μέλη κλαδικού ΣΕΤΤΕΑ)  αλλά για λόγους ουσίας  , μέχρι να βγει ανακοίνωση από κάθε εμπλεκόμενο σωματείο   τι έγινε, και που πάει η ιστορία του συναδέλφου , εμείς νοιώθουμε δικαιωμένοι με αυτή την απόφαση αλλά όχι και χαρούμενοι για όλους τους παραπάνω λόγους.

Δεν θα σταθούμε στις επαναστατικές κορώνες του κλαδικού ΣΕΤΤΕΑ και των άλλων επιχειρησιακών σωματείων της ACS και της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ (των σωματείων που προέτρεπαν τον κόσμο να ψηφίσει το "ΟΧΙ" που έγινε καρά-ΝΑΙ των ομοϊδεατών τους στο περσινό δημοψήφισμα , έτσι για να καταλαβαίνουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε), περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του αγώνα αυτού...

Θα σταθούμε όμως στην ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου στην SPEEDEX, που λίγο πολύ δίνει άλλοθι στην κίνηση της εταιρίας για αυτή την απόλυση. Ανάγει σε εργασιακό θέμα  μια ανυπόστατη καταγγελία, που μάλιστα από αυτά που έχουν γραφτεί στις ανακοινώσεις - χαρτοπόλεμο, αν δεν είναι έτσι ας γίνει Γενική Συνέλευση να μάθουμε και εμείς ,   φαίνεται  να έχει γίνει σε ώρα εκτός εργασίας. 
 
Φυσικά δεν θα ασχοληθούμε στις μομφές που ρίχνει στο κλαδικό ΣΕΤΤΕΑ (εμείς λέμε να μην μπούμε και στα οικογενειακά τους), αλλά σε αυτά που γράφουν μεταξύ άλλων....για μια συμφωνία που έχει έρθει μεταξύ της εταιρίας SPEEDEX και του σωματείου εργαζομένων, (σε κάθε εργατική διαφορά θα καλείται ο εργαζόμενος και μέλος της διοίκησης του σωματείου με τον διευθυντή προσωπικού και θα συζητούν γι αυτή). Εμείς ξέρουμε πως  είναι δικαίωμα έτσι και αλλιώς κάθε εργαζόμενου που έχει δεχτεί κλήση - και αν αυτή δεν είναι γραπτώς είναι άκυρη- να μπορεί να εκπροσωπείται από όποιο συνδικαλιστικό  φορέα θέλει, αφού ανήκει σε αυτόν και η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί . 
Στην τελική γιατί να χρειάζεται μια τέτοια συμφωνία και που μπορεί να αποσκοπεί άραγε;; Αλήθεια από ποια απόφαση Γενικής Συνέλευσης βγήκε αυτό;;;

Αυτά λοιπόν για την υπόθεση του Οσμάν και για τους εμπλεκόμενους ...
Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε για το αντικειμενικό της μη συμμετοχής μας σε αυτή την παρωδία που για ακόμη μια φορά θα βγουν κερδισμένα τα αφεντικά στο πολύ κοντινό  μέλλον. 

Για να περάσουμε στην ουσία ...το δήθεν σκηνικό  των ανακοινώσεων, εμείς θα πούμε πως από την παρωδία αυτή , την ανυπαρξία λογικής, οι δυο ¨αντιμαχόμενες¨ πλευρές τα έχουν βρει στην τελευταία  ΣΣΕ στην SPEEDEX . Tα έχουν βρει πιο παλιά με τις μαζικές απολύσεις που η ¨νίκη¨ τους   μετρούσε σε επιστροφή των εργαζομένων άλλα με μισθό μικρότερο από αυτόν που έπαιρναν μέχρι και την τελευταία μέρα εργασίας τους συν την αποζημίωση!!! το κρατάμε αυτό ....  Φυσικά ούτε και από αυτόν τον "αγώνα " έχασε η εταιρία αφού το αντίβαρο ήταν 28 εθελούσιες αποχωρήσεις με αποζημίωση και bonus έναν μισθό , που στην συγκεκριμένη περίπτωση με την αύξηση των ταχυδρομικών αντικειμένων συνεπάγεται εντατικοποίηση από μόνο του. Όλα αυτά την στιγμή που η εταιρία λίγους μήνες πριν μιλούσε για  μειώσεις μισθών γιατί δεν έβγαινε οικονομικά.

Αν και "αντίπαλοι" μιλούν από κοινού για το δικαίωμα τον συναδέλφων στα μαγαζιά των αφεντικών της ταχυμεταφοράς, με θράσος για το πως μπορούν να το παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εκεί και με το τι έχουν κάνει για αυτό μέχρι τώρα. Φυσικά εθελοτυφλώντας  δεν μιλούν για τις  δικαστικές  αποφάσεις που ευθέως εμπλέκουν τις εταιρίες ταχυμεταφοράς οικονομικά , θεσμικά , εργασιακά και σε θέματα οργάνωσης  με τα μαγαζιά που δίνουν το brand name και τις κέρδισαν με τον αγώνα τους μη θεσμικοί και προβοκάτορες ....ας είναι σίγουροι πως αυτό το ταξίδι αφού οι παραπάνω το άρχισαν θα το πάνε μέχρι τέλος και με όποιο κόστος. 

Σαν σχήμα δεν περιμέναμε βέβαια κάτι από αυτούς- που οι μεν εργατοπατέρες άφηναν την SPEEDEX να αλωνίζει στο θέμα αυτό και έδιναν  διαβεβαιώσεις σε εργαζόμενους ότι όλα θα είναι όπως και στην εταιρία ή από την άλλη ο άλλος εργατοπατέρας  να έχει φύγει βράδυ από το μαγαζί και να μην έχει ανοίξει μύτη. Κάποιοι δεν μιλάνε  ή δεν ξέρουν στην χειρότερη  και άλλοι σίγουρα βάζουν το θέμα του περιγράμματος εργασίας στην ντουλάπα , η εντατικοποίηση είναι γεγονός , το προσωπικό ελάχιστο μπροστά στην αύξηση της δουλειάς και των κερδών για τα αφεντικά  , τα μέσα  επιτήρησης των εργαζόμενων σε ηλεκτρονικό δέκτη χωρίς να κουνιέται φύλο ...αυτά είναι κάποια από τα  θέματα που έχουν μεγάλη σχέση με μια απόλυση σαν την παραπάνω αλλά και σε  μαζικές απολύσεις....η σχέση της εξίσωσης απλή , όσο εμείς  θα δίνουμε χώρο στα αφεντικά τόσο αυτά θα έχουν τον τρόπο να  στενεύουν τα περιθώρια μας , τα περιθώρια των παιδιών μας , το δικαίωμα στην ζωή.

Τέλος επειδή τους αγώνες για το τέλος των δουλεμπορικών εταιρειών ( εργασία ορισμένου χρόνου)   στην ταχυμεταφορά και σε άλλους κλάδους την δίνουμε μέχρι σήμερα , ακούστηκε... πως μετά από απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξισώνονται πλην του χρόνου εργασίας σε όλα με την αορίστου , εμείς η ΑΠΕΕΤ ως μη θεσμικοί και προβοκάτορες  ήδη το ψάχνουμε με τους νομικούς μας και αγωνιστές εργάτες καλό θα ήταν να αρχίσουν και οι θεσμικοί γιατί στην κατάκτηση μικρή ή μεγάλη  θετικών  αποτελεσμάτων κανένας δεν περισσεύει για εμάς ....απλά εσείς θα μας φωνάζετε με τον τίτλο τιμής για εμάς «προβοκάτορες» και εμείς θα σας λέμε εργατοπατέρες ....

Δεν θεωρούμε ούτε έχουμε πει  ότι ο δρόμος είναι εύκολος αλλά για εμάς σαν σχήμα είναι μονόδρομος,  με όλες αυτές της λυκοφιλίες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο μας , δεν έχουμε πει ποτέ κάτι και δεν το έχουμε κάνει, ότι έχουμε  προτείνει οι πρώτοι που μπαίνουμε μπροστά είμαστε εμείς ...στους αγώνες μας , στους συντρόφους που μας δίνουν την αλληλεγγύη τους δεν υπάρχει τίποτα που να βρωμάει , όλα είναι στο ¨φως μέσα - έξω¨ ,

Πρόταση μας είναι ένα πρώτο μάζεμα με συνάδελφους να μιλήσουμε να συνδυάσουμε και να περιφρουρήσουμε την εργασία μας με  καλύτερες συνθήκες για να ζήσουμε και όχι για να επιβιώσουμε ....γιατί ο χειμώνας έφτασε τα κουαρτέτα ζητούν το αίμα μας , με μειώσεις του αφορολόγητου, μισθούς 200 ευρώ στην καλύτερη , με μαζικές απολύσεις και με την βούλα του νόμου , με ελαστικές σχέσεις εργασίας...
Την ώρα που όλοι κράζουν για κλαδική σύμβαση ...Εμείς λέμε ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ο αγώνας συνεχίζεται....
                                                                                           
                                                                                        Αθήνα 25 Οκτώβρη 2016
 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ